Het Nieuwe Rijkskantoor De Knoop

 In het Nieuwe Rijkskantoor kunnen verschillende groepen rijksambtenaren tegelijkertijd werken en vergaderen. Het geeft ambtenaren uit het hele land de kans om elkaar op 1 plek te ontmoeten, samen te overleggen en zelfstandig of in groepen te werken. Het Rijkskantoor ‘de Knoopkazerne’ bevindt zich vlakbij het Centraal Station te Utrecht en is het eerste bestaande gebouw dat omgebouwd zal worden tot ca 34.000 m2 Rijkskantoor waarvan 20.000m2 in het bestaande gebouw. Het gebouw krijgt een atrium met een pocketpark dat de 2 entrees met elkaar verbindt. En het publieke programma toegankelijk maakt. Een grote trap verbindt alles met de op bovengelegen 9 verdiepingen gesitueerde kantoorvloeren. Goed bereikbaar en bovendien op de route langs het restaurant. 

Het Nieuwe Rijkskantoor is een veelvormig gebouw. Om in die veelheid aan hoeken, doorzichten en verbonden ruimtes een overzichtelijke en prettige omgeving te maken, kiezen we voor een uniforme vormgeving. Wanden, vloeren en plafonds maken samen een eenkleurige, in elkaar overvloeiende canvas. Een monochroom, sober palet van verschillende grijstinten verleent aan het interieur een stijlvolle sfeer. Matte details van messing, koper en aluminium (goud, koper en zilver) lichten een bepaald gebied op en geven het identiteit. Soms zijn ze echt aanwezig en gedurfd, soms op de achtergrond en subtiel, afhankelijk van welke rol ze spelen binnen hun omgeving.

We maken een onderscheid tussen materialen die horen bij de bouwdelen met een lange levensduur of bij tijdelijke, exibele elementen. De materialen met een lange levensduur zijn duurzaam, natuurlijk en passen in een zakelijke warme sfeer. De materialen die bij de flexibele onderdelen horen, zijn tijdelijk en recycle- of up-cyclebaar en voegen een experimenteel karakter toe.

In samenwerking met  Zublin Nederland, Strabag Belgie, UNStudio, Storimans Wijffels Architecten, Aura Luz Melis, Vincent Beekman, Hosper, Veldhoen+Company, Nelissen, Van Rossum en TGM.


 

 

  

Copyright © 2017 Affaire d'Architecture BV  KVK 60880775. All rights reserved.